Entreeroute Plantenmarkt De oude Tuinen Balkontuinen Groentetuin De Ontdekking Kabouterpad Beeldentuin Beeldentuin Beeldentuin Tuinadviescentrum met bibliotheek Schetsservice Trendtuinen Architechtentuinen Loungetuinen De Nationale vaste plantentuin Het Appeltern Tuinenfestival Tuingeluktuinen Japense tuin Verzamelterrein Verzamelterrein Onze Tuinen Restaurants Restaurants Restaurants Bereikbaarheid Toegankelijkheid Faciliteiten Entreeroute Plantenmarkt De oude Tuinen Balkontuinen Groentetuin De Ontdekking Kabouterpad Beeldentuin Tuinadviescentrum met bibliotheek Schetsservice Trendtuinen Architechtentuinen Loungetuinen De Nationale vaste plantentuin Het Appeltern Tuinenfestival Tuingeluktuinen Japense tuin Verzamelterrein Onze Tuinen Restaurants Bereikbaarheid Toegankelijkheid Faciliteiten Uitzicht ter plekke Uitzicht ter plekke Uitzicht ter plekke Uitzicht ter plekke Uitzicht ter plekke Uitzicht ter plekke Uitzicht ter plekke Uitzicht ter plekke Uitzicht ter plekke Uitzicht ter plekke Uitzicht ter plekke Uitzicht ter plekke Uitzicht ter plekke Uitzicht ter plekke Uitzicht ter plekke Uitzicht ter plekke
Bekijk virtuele rondleiding

Nederlands grootste en mooiste tuinideeënpark

Wat is pijpkaneel eigenlijk?

Pijpkaneel is de gedroogde en opgerolde bast van de kaneelboom. Van het kaneelbomengeslacht (Cinnamomum) bestaan verschillende soorten. De beste soort wordt geleverd door Cinnamomum zeylanicum die oorspronkelijk in Sri Lanka groeide. De Nederlandse Verenigde Oost-Indische Compagnie kreeg begin 17e eeuw het handelsmonopolie voor kaneel en Amsterdam werd in Europa dé handelsplaats in die specerij. Vanaf begin 19e eeuw werd de genoemde kaneelboom ook op Java aangeplant. Het pijpkaneel ontstaat door de bast van de boom in repen te snijden, die om stokken te rollen en zo te drogen. De oorspronkelijk grijswitte bast kleurt door het drogen warm lichtbruin. De geur en smaak zit vooral in de aanwezige oliën en enkele looistoffen. Voor kaneelpoeder worden de rolletjes fijngestampt, maar daarvoor wordt vaak een andere, iets minder aromatische en daardoor goedkopere soort gebruikt, de Chinese kaneel (C. aromaticum).